Veilig online

WiFi, veilig, snel en betrouwbaar

Wifi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken. Het wordt ook wel geschreven als Wi-Fi of Wifi. Het is een afkorting voor ‘Wireless Fidelity’, wat te vertalen is als ‘betrouwbare draadloze verbinding’. Maar ook al is er sprake van een draadloze verbinding wil dat nog niet automatisch zeggen dat de verbinding betrouwbaar is. Sterker nog, in de meeste gevallen is WiFi niet betrouwbaar.

WiFi Thuis

Elke provider, bijvoorbeeld Delta, Ziggo of KPN, stelt een modem beschikbaar als je een abonnement afsluit waarvan internet onderdeel is. Via de verbinding van dat modem kun je op het internet met je computer, tablet of smartphone. Vaak dient dat modem ook om je TV-signaal te ontvangen en te kunnen telefoneren.

Bij dat modem krijg je een beschrijving hoe aan te sluiten en hoe in te stellen. Stapsgewijs volg je de instructies. Ook heb je een brief gekregen met je inloggegevens waarmee je een draadloze verbinding (WiFi) kunt maken tussen je modem en je apparaten. Als je een echte techneut bent, dan hoef je wellicht niet verder te lezen nu, maar de meesten zijn dat niet en daar gaat het dus vaak mis. 

WiFi beveiligen

Het wordt aangeraden om de standaard inlognaam en het standaard wachtwoord, dat je hebt ontvangen van je provider, te wijzigen. Toch blijken veel mensen dat niet te doen! Kwaadwillenden kunnen daardoor een stuk eenvoudiger jouw netwerk binnendringen en in veel gevallen ook in je computer (of je andere apparaten) komen. Wijzig dus, om te beginnen, altijd je inlognaam en je wachtwoord. En kies dan ook een wachtwoord wat niet voor de hand ligt. Dus niet ‘Dorpstraat1’ als dat je adres is.

Vervolgens kun je ook nog het beveiligingsniveau van je modem instellen, bijvoorbeeld WEP, WPA-personal, WPA2-personal, WPA-enterprise of WPA2-enterprise. Dit heeft alles te maken met hoe het signaal van het draadloze verkeer tussen je apparaat en het modem wordt gecodeerd. Des te hoger het beveiligingsniveau, des te moeilijker het voor kwaadwillenden wordt om dat verkeer ‘af te luisteren’.

Maar een standaard modem heeft beperkingen. Niet alleen op het niveau van beveiliging, maar ook op het niveau van snelheid, het aantal verbinden tegelijkertijd en de signaalsterkte in het hele huis. Providers stellen nou eenmaal niet het meest geavanceerde apparaat ter beschikking, maar apparatuur die zij zelf in grote hoeveelheden, tegen gunstige prijzen, kunnen inkopen. 

Een goede back-up

Afhankelijk waarvoor je jouw apparaat gebruikt verschilt het wat precies een goede back-up is. Gebruik je jouw apparaat professioneel (voor werk of studie) dan zou jouw back-up er anders moeten uitzien dan iemand die zijn of haar apparaat zo af en toe gebruikt om iets op internet op te zoeken. We geven eerst enkele basistips:

Draadloze router en WiFi-extenders

Ons advies is om altijd het draadloze signaal op uw standaardmodem uit te zetten en een goede draadloze router aan uw modem te koppelen. Dit soort routers hebben, afhankelijk van het type wat u kiest, meer mogelijkheden dan het standaard modem van uw provider. De betere routers hebben namelijk extra beveiligingsopties, kunnen meerdere verbindingen tegelijk goed aan en bieden ook een hogere draadloze internetsnelheid. Deze routers kunnen desgewenst, om een beter bereik te krijgen in uw gehele woning, eenvoudig worden uitgebreid met WiFi-extenders die het signaal door uw hele huis goed spreiden.

WiFi onderweg

Je kent het vast wel; ineens krijg je een raar berichtje van een bekende via Messenger, of een rare e-mail. De bekende blijkt gehackt en kwaadwillenden hebben jouw telefoonnummer, e-mailadres (en wat al niet meer) gekregen en proberen of ze daar misbruik van kunnen maken. Hoe is dat mogelijk?

De kans is vrij groot dat de bekende gebruik heeft gemaakt van een zogenaamd open WiFi-netwerk. In een restaurant, café, benzinestation of waar al niet meer. Als het apparaat waarmee het internet wordt bezocht niet goed genoeg beveiligd is, dan kunnen kwaadwillenden daar zeer eenvoudig in rondneuzen en een kopie maken van diverse gegevens. De bekende heeft dat niet eens door!

Wil je buiten de deur gebruik maken van het internet, dan adviseren we je om in ieder geval geen gebruik te maken van zogenaamde open WiFi-netwerken. Je weet niet of dit netwerk veilig is en in de meeste gevallen is je apparaat ook niet goed (genoeg) beveiligd. Misschien denk je: ‘ik heb niets te verbergen’, maar pas goed op met dat soort gedachten. Ooit heb je misschien via je smartphone ingelogd op je bank en dan staan je inloggevens en wachtwoord vaak opgeslagen in het geheugen van je smartphone. Dat is leuk voor kwaadwillenden, maar minder leuk voor jou. Is je apparaat niet goed (genoeg) beveiligd, dan geef je eigenlijk je huissleutel aan iemand die je niet kent en niet kunt vertrouwen. 

Veilig op internet onderweg

Maak om te beginnen onderweg gebruik van het internet van je mobiele provider, 3G, 4G of 5G. Vaak heb je bij je abonnement, of prepaid, een bepaald aantal Gigabytes verbruik per maand vrij. Kom je daar boven, dan betaal je iets bij, maar dat is nog altijd minder vervelend dan een lege bankrekening, afpersing of een complete fotobibliotheek die verdwenen is.

Wat je ook kunt doen is onderweg een beveiligde VPN-verbinding gebruiken. VPN staat voor ‘Virtual Private Network’ en zorgt ervoor dat hackers en andere cybercriminelen zeer moeilijk in jouw apparaat kunnen komen, zelfs als je gebruik maakt van een open WiFi-netwerk. De VPN-verbinding ‘versleutelt’ jouw internetverkeer en schermt ook je IP-adres af (zeg maar de naam van je apparaat). Ben je vaak onderweg en heb je internet nodig, neem dan een abonnement op een VPN-dienst. Er zijn diverse goede aanbieders en het kost maar een paar euro per maand. 

Beveilig, beveilig en nog eens beveilig!

In veel gevallen van cybercriminaliteit blijkt de gebruiker slordig te zijn omgegaan met de beveiligingsinstellingen van modem, router en apparatuur. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van hetzelfde (eenvoudig te onthouden) wachtwoord. Het zijn letterlijk ‘open deuren’ waar kwaadwillenden graag gebruik van maken. In praktisch alle gevallen van cybercriminaliteit blijkt de gebruiker niet serieus te zijn omgegaan met een stukje beveiliging.

Beveilig daarom al je apparaten die verbinding hebben met het internet en wees zorgvuldig met wie je toegang geeft. Bezoekers die vragen om je WiFi-wachtwoord, ook al vertrouw je deze mensen door en door, niet doen! Via een geavanceerde router kun je eventueel een gastnetwerk aanmaken en daar bepaalde restricties in aanbrengen. 

Nog een paar tips:

  • Alle apparaten die verbinding maken met het internet kunnen een mogelijke toegang vormen tot je gegevens. Heb je bijvoorbeeld een Smart-TV thuis, en is deze niet beveiligd, dan kan een kwaadwillende wellicht via je TV ook toegang krijgen tot je netwerk en andere apparatuur. 

  • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor toegang tot diverse websites en/of webwinkels. 

  • Stel voor hele belangrijke websites (bijvoorbeeld online-bankieren) altijd een tweefactor-verificatie in. Bijvoorbeeld een extra code via SMS. 

Maak werk van je digitale veiligheid.

Contact

Openingstijden showroom

Maandag:

09:00 - 17:00 enkel op afspraak

Dinsdag: 

09:00 - 17:00 enkel op afspraak

Woensdag: 

09:00 - 17:00 enkel op afspraak

Donderdag:

09:00 - 17:00 enkel op afspraak

Vrijdag: 

09:00 - 17:00 enkel op afspraak

Zaterdag: 

Gesloten

Zondag: 

Gesloten

Support op afstand

Meer over TeamViewer
Logo_schriemer_computers