een ipad als vervanger van een laptop

Een iPad als vervanger van een laptop

Sinds het mogelijk is om een bluetooth toetsenbord op de iPad aan te sluiten, en zelfs een bluetooth muis of trackpad, is de iPad voor veel gebruikers een zeer goed (en nog compacter) alternatief voor een laptop. Je kunt er voor kiezen om een los (bluetooth) toetsenbord te gebruiken of je maakt gebruik van een toetsenbord wat ook direct een fraaie beschermingshoes voor je iPad is. In dat geval zijn er, afhankelijk van het type iPad, diverse oplossingen beschikbaar. Zelfs met en zonder ingebouwd trackpad (als vervanger voor een muis).

Zeer veel mogelijkheden

Apple levert ingesloten met het besturingssysteem iPadOS diverse apps (programma’s) die je in staat stellen om de iPad als volwaardige vervanger van je laptop te gebruiken. Daarnaast zijn in de AppStore van Apple ook heel veel apps beschikbaar, voor allerlei toepassingen. Met de standaard apps van Apple kun je overigens ook al heel ver komen. En ze zijn nog gratis ook! We noemen diverse toepassingen en de bijpassende standaard app van Apple.

Tekstverwerken

Apple levert het programma Pages mee, een volwaardig alternatief voor het overbekende MS-Word. Hierin kun je perfect briefen schrijven en zelfs een volwaardig boek. Ook is dit programma geschikt om bijvoorbeeld een leuke poster of flyer te ontwerpen.

Administratie, berekeningen en financiën

Ook hier levert Apple een zeer goed programma voor: Numbers. Excel, wederom van Microsoft, is de industriestandaard, maar voor de meesten van ons volstaat Numbers. Daarnaast is Apple wel doende om heel veel (complexe) functies van Excel te implementeren in Numbers. Je kunt die complexe functies gebruiken, maar het hoeft niet. Bankieren? Jouw bank heeft een app beschikbaar waarmee je jouw bankzaken veilig en betrouwbaar kunt regelen.

Presentatie

De meesten van ons hebben wel eens gehoord van Powerpoint. Wederom een programma van Microsoft bedoeld om presentaties te geven. Een iPad is met een connector eenvoudig aan te sluiten op een beamer zodat je vanaf de iPad een presentatie kunt geven, maar dan met het specifiek hiervoor bestemde Apple programma Keynote. Keynote heeft eigenlijk wel een streepje voor op Powerpoint qua mogelijkheden.

Als je echt gehecht bent aan Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint), dan zijn deze programma’s ook gewoon op de iPad te gebruiken.

Foto’s

De iPad heeft een camera waarmee je foto’s kunt maken en zelfs kunt filmen. Afhankelijk van het model iPad kan dit zelfs in zeer hoge kwaliteit. Sommige professionele fotografen en cineasten maken zelfs alleen nog gebruik van een iPad (of iPhone) voor hun foto’s of films. Het standaard programma van Apple heet Foto’s, maar daar kun je ook films in opslaan. Zowel foto’s als films zijn in dit programma te bewerken, maar er zijn in de AppStore ook professionele apps beschikbaar (vaak betaald). Voor de gemiddelde gebruiker volstaat het programma Foto’s.

Muziek

Je kunt diverse radiozenders ontvangen via de iPad. Heel veel radiostations hebben hier een eigen app voor die je eenvoudig op je iPad kunt installeren. Ook heeft Apple een programma waarmee je muziek kunt aanschaffen (iTunes store) en muziek kunt afspelen (Muziek). Apps als Spotify bieden je een wereld aan muziekkeuze (abonnement), maar Apple heeft eventueel ook Apple Music beschikbaar waarmee je (abonnement) nagenoeg alle muziek wereldwijd onder handbereik hebt.

De geluidskwaliteit van de speakers in de iPad is niet verkeerd, maar beperkt. Maar eventueel kun je draadloos, via Airplay of Bluetooth, de muziek ook eenvoudig afspelen via externe luidsprekers of headphone. Er zijn diverse apparaatjes verkrijgbaar die je zelfs in staat stellen om je iPad te koppelen met je bestaande installatie. Een mooie compacte muziekbibliotheek.

Aspiraties om zelf muziek te maken? Via de app Garageband kun je de eerste stappen zetten. Het is ook mogelijk om dit uit te breiden en instrumenten aan te sluiten op de iPad. Zo wordt je iPad een echte muziekstudio.

TV en/of films

Veel internetproviders (als bijvoorbeeld KPN, Ziggo of Delta) beschikken over een app die je gratis kunt installeren op je iPad. In die app kun je live TV kijken en vaak zelfs programma’s opnemen. Netflix op je iPad, geen probleem. Maar je kunt ook films of series kopen via Apple zelf (Apple TV app). Veel omroepen hebben ook eigen apps waar vaak extra content op te zien is. YouTube: daar is een app voor. Zelf films editten en monteren doe je met het Apple programma iMovie, ook beschikbaar voor de iPad.

E-mail

Apple heeft standaard een programma voor e-mail op de iPad staan, wat heel prettig en overzichtelijk werkt. Dat programma heet Mail, hoe toepasselijk. Eventuele andere programma’s zijn verkrijgbaar in de Apple AppStore. Bijlagen versturen vanaf de iPad, met e-mail, gaat heel eenvoudig en bijlagen ontvangen (foto’s bijvoorbeeld) ook. Je slaat ze eenvoudig op. Je krijgt zelfs een gratis e-mailadres van Apple.

Surfen op het internet

De browser van Apple heet Safari. Een fijne en stabiele browser waarmee je alle hoeken van het internet kunt exploreren.

Videogesprekken

Apple levert het programma FaceTime waarmee je, met perfect geluid en beeld, kunt videobellen met anderen. Zelfs met gebruikers die geen gebruik maken van Apple-aparatuur. Maar ook Zoom, om maar een ander programma te noemen, is te installeren op de iPad.

Spelletjes

Er zijn enorm veel spellen beschikbaar voor de iPad. Sommige gratis, sommige betaald. Denkspellen, spellen waar inzicht bij nodig is, actiespellen en ga zo maar door. Je kunt je iPad zelfs pairen met een PlayStation- of Xbox-controller en solo of met vrienden spelen.

Boeken lezen, of laten voorlezen

Apple levert het programma Boeken mee. In de Book Store van Apple kun je boeken downloaden, gratis of betaald, en deze lezen. Ook audioboeken zijn beschikbaar.

Andere programma’s

Je iPad komt dus standaard met veel hele goede en handige apps (programma’s). Een fijn adresboek, notitieprogramma, agenda, app voor herinneringen (met alarmfunctie) en ga maar door. We kunnen onmogelijk alle programma’s noemen, maar het belangrijkste is wel dat je met een iPad eigenlijk een perfect alternatief in handen hebt voor een laptop. Voor werkelijk alles wat je wilt doen is een app beschikbaar en kun je het, met je iPad.

Printen vanaf de iPad

Met een geschikte printer kun je draadloos printen vanaf de iPad. De meeste printers zijn te koppelen via WiFi aan het netwerk. Er bestaan ook printers die geschikt zijn voor AirPrint, dan wordt het nog makkelijker om te printen vanaf je iPad. Afhankelijk van de printer die je hebt zijn er dus verschillende mogelijkheden.

Tekenen op je iPad

Met een Apple Pencil kun je, in diverse programma’s, tekenen op je iPad. Van een eenvoudige krabbel of schets tot een fraai kunstwerk. Ook herkent de iPad jouw handschrift en zet deze automatisch om naar getypte tekst. Annotaties op bijlagen in de e-mail, met de Apple Pencil doe je dit heel eenvoudig en zend je de bijlage, met jouw opmerkingen, terug naar de zender.

Hoeveel kun je opslaan op een iPad?

Al die foto’s, muzieknummers, films en andere documenten nemen na verloop van tijd nogal wat ruimte in beslag. Het geheugen van een iPad kun je niet uitbreiden. Ben je van plan om veel op te slaan, dan is het wellicht zinvol om een iPad te nemen met veel geheugen. Maar het hoeft niet, want Apple heeft standaard 5GB iCloudopslag voor al hun gebruikers. Dit kun je zelfs (betaald) uitbreiden naar 2TB! Eén van de voordelen van iCloud is dat je, zelfs al raakt je iPad kwijt, je nooit je documenten kwijt bent. Die staan namelijk veilig opgeslagen en je kunt er, via een ander apparatuur, zo weer bij.

Er kan zoveel op een iPad en alle apps om dat mogelijk te maken worden standaard meegeleverd.
In veel gevallen kun je met een iPad zelfs meer dan met een laptop! 

Contact

Openingstijden showroom

Maandag:

09:00 - 14:00 vrije inloop / 14:00 - 17:00 op afspraak

Dinsdag: 

09:00 - 14:00 vrije inloop / 14:00 - 17:00 op afspraak

Woensdag: 

09:00 - 14:00 vrije inloop / 14:00 - 17:00 op afspraak

Donderdag:

09:00 - 14:00 vrije inloop / 14:00 - 17:00 op afspraak

Vrijdag: 

09:00 - 14:00 vrije inloop / 14:00 - 17:00 op afspraak

Zaterdag: 

Gesloten

Zondag: 

Gesloten

Support op afstand

Meer over TeamViewer
Logo_schriemer_computers